Кое какво означава в лазерната индустрия?

Аз преди време съм се сблъсквал с тази терминология и ако знаех част от тези неща, нямаше да допусна много от грешките, които правех. Затова написах тази статия за да ви бъда полезен.

Има много термини, които трябва да знаете свързани с лазерното шоу. Това е кратък списък на най-важните.

Най-важните термини свързани с лазерите

 ILDA     Ilda е първото нещо, което трябва да знаете, когато започнете да се занимавате с лазери :) и означава: International Laser Display Association. Единствената в света организация, в която членуват всички основни и големи лазерни фирми. Търговска организация, която си поставя отраслови стандарти за Entertainment лазерно шоу. Те правят всичко от насърчаване на по-добро разбирателство между професионалистите в лазерната индустрия и регулаторните агенции за определяне на технически стандарти, плюс много повече. Можете да намерите повече информация  в www.ilda.com.

ILDA кабел/конектор     Стандарт за конектор и кабел за лазерни проектори. Това е 25 пинов DB-25 конектор (подобен на стар паралелен порт, използван за принтери в миналото).

Screen Shot 2017-02-06 at 12.03.01 PM

Тук можете да намерите описание за всеки един пин:

ilda

ILDA projector / Laser projector     ILDA проектор е лазерна система, която използва стандартния ILDA конектор като вход за сигнал.

За да се осигури по-просто определение, лазерен проектор е всяка лазерна система, която излъчва лазерни лъчи за развлекателни цели. Повечето лазерни проектори имат един или повече вътрешни лазерни източници (обикновено комбинация от червено, зелено и синьо), които след това се комбинират с оптична система за сканиране и различна задвижваща електроника, за показване на 2D или 3D съдържание и обекти.

ILDA награда     Всяка година има по една ILDA конференция някъде по света, където можете да спечелите ILDA награда, ако вашето шоу е страхотно или вашия нов хардуер е интересен. Това е като Оскар за лазерно шоу.

Laserist     Човек, който прави лазерно шоу и го обича (обикновено).

PPS     Points per Seconds или Точки в секунда. Това е скоростта на скенерите. Обикновено проекторите използват 30 000 pps или малко повече. В днешно време техноло-гиите вече достигнаха 100 000 pps.

Аналогова модулация     Способността на лазерния проектор да избледнява /променя/ интензитета на червения, зеления или синия лазерен модул.

TTL модулация     Лазерния прожектор е в състояние само да включва и изключва всеки цветови канал. Можете да получите само 7 цвята, ако използвате такава лазерна система (ако е RGB).

DAC     Digital Analog Converter. Това е хардуерно устройство, което е в състояние да конвертира компютърно генерирани лазерни изображения в ILDA сигнал. Обикновено, имат USB и Ethernet контролери. В миналото е имало и паралелен порт, PCI/ISA слот или аудио карти.

Първият тип DAC е USB DAC (ние го наричаме FB3QS). Свързва сe s компютъра чрез USB и след това до лазерния проектор се използва ILDA връзка. Тези устройства са удобни за начинаещи, тъй като почти всеки е запознат с USB, което го прави много лесен за инсталиране и използване. Друга полза е, че това устройство обикновено не се нуждаe от захранващ адаптер. Проблемът е, че трябва да инсталирате драйвера на устройството, преди да го използвате.

Вторият тип DAC е мрежа или Ethernet DAC (ние го наричаме FB4 External). Това се свързва към компютър или контролна станция (като например конзола за  осветление) по Ethernet или ArtNet, и след това до лазерния проектор, използвайки ILDA връзка. Преимуществото на този хардуер е, че може да работи по мрежов кабел, което дава възможност за по-дълги кабелни трасета, отколкото традиционните ILDA кабели. Обикновено за това устройство е необходим адаптер за захранване. Но пък е по-лесен за използване.

 

DMX     Стандартен контрол протокол за интелигентно осветление. Съществуват и DMX контролери за лазерни системи – например Moncha.NET.

Watts (W)     Мощността на лазерните системи се измерва във ватове (или mW = милиВата). Колкото е по – мощен вашия лазер, той е толкова  по-ярък но и става по-опасен. Например може да изгорите някой “пиксел”  в някое око ако директно насочите повече от 500 mW лазерен лъч. Но това също така зависи и от разстоянието, съответно от дивергенцията, вида на лъча и много други параметри. Освен за човешкото око нека бъдем внимателни и за “дигиталните очи” – камери, проектори и телефони, когато работим с мощни лазерни системи.

Divergence     “Разширяването” на лазерния лъч. Колкото по-далече достига лазерния лъч, толкова по-голям става неговия диаметър. Ниската стойност за дивергенция е добър показател за високата яркост на лазера на дълго разстояние. Но това отново е опасно, ако лъча уцели някого в очите.

MIDI     MIDI е съкращение от Musical Instrument Digital Interface и е друг технически стандарт в Entertainment индустрията, подобен е на DMX протокола, който позволява голямо разнообразие от електронни музикални инструменти, компютри и други устройства да се свързват и комуникират по между си. MIDI устройствата и конзоли могат да бъдат използвани за контрол и на някои ILDA софтуерни платформи.

 

DPSS     Diode-Pumped Solid State laser. Това е вид лазерна система.

Wavelength     Wavelength е дължината на вълната. Най-общо определя цвета на лазера. Например типичен зелен лазер използва 532 nm дължина на вълната, червения е около 650 nm и синият е около 440-480 nm.

Scanners/Galvos     Оптична система за сканиране е наистина сърцето и душата на лазерния проектор. Състои се от два малки електронни двигатела, поставени във вътрешността. Всеки от двигателите има свързани с него огледала, за да отразява лазерната светлина. Когато скенерите получат сигнал от вашата система за контрол, те се задвижват с много бърза скорост напред и назад. Така когато лазерната система се използва за “рисуване” – проекция на картини и изображения се създава стабилна картина (за човешкото око, но не и за дигиталното).

image016

Blanking     Способността на лазера, да се включва и изключва бързо при проектирането на видими и невидими линии. Например вижте изображението по-долу:

image018

Това се получава, когато лазерът завършва изрисуването на първата линия и след това трябва да “скочи” до началото на следващата. Ако не се изключи в този момент, докато се движи до началото на втория ред, вие ще видите една тънка линия, която е с нисък интензитет между тези две линии.

LaserMan     Обикновено е танцов спектакъл с лазерни лъчи. Изпълнителят играе с лазерните лъчи в синхрон музиката. Цялото шоу се подготвя предварително. С напредването на технологиите, вече не е необходима предварителна работа по синхронизацията. Съществуват методи и начини, чрез които лазерният лъч следи движенията на изпълнителя.

image019

Color balance     Баланс на цветовете. Всеки лазерен модул в проектора може да има различна мощност (във Вата). За да постигнете например хубав бял цвят, вие трябва да имате възможност да коригирате интензитета на всеки един цвят по отделно. Това се нарича баланс на цветовете.

Beam attenuation map/Brightness map     От съображения за безопасност, в качествения софтуер съществува възможност да определите райони с различна яркост. Например можете да намалите яркостта в областа, където е публиката. Да отбележите местоположението на телевизионните камери и когато лъчът преминава през тех да се изключва напълно.

image021

 

Ще се опитам да разкажа за някои важни характеристики и други важни условия в следващия блог пост.

И разбира се, трябва да знаете, че не е възможно да се осигури абсолютно цялата информация и детайли. Но аз се надявам, че това може да ви помогне малко като първи стъпки.

За да научите как можем ви бъдем полезни кликнете тук.

Recommended Posts

Leave a Comment

ПИШЕТЕ НИ

В момента не сме наоколо. Но може да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас възможно най-скоро.

Not readable? Change text. captcha txt
11