Колко струва 3D Video Mapping?

Home / Multimedia Show / Колко струва 3D Video Mapping?

Колко струва 3D Video Mapping?

Ако направите проучване за това “Колко струва 3D Video Mapping?”, ще получите най-разнообразни отговори относно цени и време за изработка.

Когато комуникараме с наши колеги от KVANT от различни страни / KVANT е мултинационална компания с 40 представитества и 80 дистрибутора по цял свят/ научаваме за бюджети в размер на 280,000.00 паунда в Англия за 10 минутно 3D мапинг шоу, във Франция 150,000.00 евро, 110,000.00 долара в Америка и т.н.

Но как се образува цената на едно такова шоу. Кои фактори и компоненти я формират.

Основните елементи са наем на техниката, изработка на 3D Видео контент, разходи за логистика и мултимедейни техници, допълнителни екстри, които допълват и въздействат върху публиката, като правят шоуто незабравимо.

 

Ще разгледаме всяка една по отделно, като ще опишем и колко време отнема.

 

  1. Изработка на 3D Видео контент.

Първо се започва с оглед на мястото и терена. Прави се 3D сканиране на обекта, което е свързано с огледи, вземане на точни размери и т.н

След това се изработва маска, – 2-7 работни дни – в зависимост от сложността.

Успоредно с това се дискусира сценарий предоставен от клиента, който трябва да е разписан по секунди.

Ако няма такъв, ние даваме примерно предложение и променяме и доуформяме с клиента до постигане на желаното ниво. Време – между 5 – 15 дни.

Изработка на сториборд и одобрение от клиента. В зависимост от клиента това може да отнеме месец, може и повече. Ако дизайнерите са професионалисти и клиента е готов на някои компромиси времето ще е между 5 -15 дни.

След като всеки детайл и секунда са ясни, започва изработка на контента. Време – 10-20 дни. Тук се включва и така наречения “рендеринг”. Това означава, че след като видеото е създадено в дадена програма, то трябва да се експортне в краен, изходен файл. В зависимост от сложността на 3D контента, както и от мощността и броя на машините, с които компанията разполага процесът може да отнеме и месец.

За пример – 1 компютър на стойност 7000 лв. и контент със средна сложност, пресмята 1 кадър за 5 минути. В 1 секунда има 24 кадъра. Така за 1 секунда ще са необходими – 24 кадъра х 5 минути = 120 минути – 2 часа.

За петминутно шоу ще са необходими – 5 минути х 60 секунди = 300 секунди х 2 часа = 600 часа = 25 дена.

Съществуват и рендер ферми, които може да бъдат наети, но това е допълнителен разход.

Това е примерна оферта: 1 GHz – 0,013 USD Ферма/час = 25 USD

В България изработка на 3D Видео контент може да се намери както за 25 лв., така и 200 лв. за секунда. Тук искам да направя едно пояснение. Не всички 300 секунди трябва да са “сложно” 3D. Много често се използва както 2D, така и готови пресети и футиджи. Така че не бива да се пресмята 5 минути х 60 секунди х 150 лева = 45,000.00 лева.

Така като пресметнем всичко това се получава, че 5 минутен 3D Видео контент в България ще струва средно около 20,000.00 лева и ще са ни нужни 2 месеца за изработката му, от първоначалната идея до финализирането.

Естествено някой студент може да ви оферира и 1,000.00 лева, но дали ще се справи със сроковете, адекватни реакции в критични моменти, с маската, медиа сървърите, синхронизацията с другите отдели и т.н.

Бях прочел някъде това: “Разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена!”

 

  1. Наем на техника.

Броя и мощността на проекторите се определя от площта на обекта и околната среда. Какво означава това. Използваме специализарани калкулатори, които ни дават информация колко проектора, с каква мощност, с какви обективи и на какво разстояние трябва да са, за да получим нужната яркост и резолюция. Но много често, там където трябва да е местоположението им се намира река или е улица, която не може да затворим за 2 денонощия. Тогава се налагат корекции, което може да доведе до увеличаване броя на прокторите.

Понякога пред сградата има високи дървета. В този случай се строи висока кула, за да се повдигнат проекторите, което е допълнителен разход.

Винаги този, който избира мястото на ивента трябва да се съобразева и с общата осветеност и може ли да бъде спряна по време на шоуто. Ако сме в близост до например президенството, дали ще ни разрешат да изгасим улично осветление. Тогава ще трябва да увеличим или броя на проекторите или тяхната мощност.

Техническото осигуряване струва различно в зависимост от страната, от където ги наемате и вида и мощността на проекторите. Вземайки предвид, че искаме да видим картина с високо качество, нека да разгледаме проектори от 20 000 Ansi Lumen. Според последните проучвания на пазара в България, този проектор може да бъде нает на стойност около 2,000.00 лева на ден. В повечето случаи се налага да бъдат два броя за два дена. В първия ден е за монтаж настройки и репетиции и втория за шоуто.

Така достигаме до цена от около 8,000.00 лева – 2 проектора по 2,000.00 лева = 4,000.00 лева х 2 дни = 8,000.00 лева.

 

  1. Разходи за логистика и мултимедейни техници.

Ако решите да наемете проектори от чужбина, ще имате транспортни разходи, застраховки и понякога компаниите изискват да бъде нает техен служител, който да обслужва техниката. В България може да намерите достатъчно добри проектори за вашето шоу.

Много често компаниите, които предлагат проектори под наем и тези които изработват 3D видеото не осъществяват тяхното “стакване” и плейване на контента. Трябва ви компания с нужните медия сървъри и способности. Тази услуга ще е между 500 – 3,000.00 лева.

 

  1. Други разходи

3D мапинг без аудио е като филм без звук или като китара без струни.

Има няколко варианта.

  • Готов аудио материал, за който трябва да се заплатят права. Цена между 400.00 и 2,000.00 лева.
  • Композитор, който да ви предложи музика специално за вашия ивент. Цена между 1,000.00 и 10,000.00 лева.
  • Много често е микс между двете – готова музика с поставени/специално изработени/ ефекти като акценти. Нека определим цена от 3,000.00 лева.

 

След това е необходима аудио техника съобразена с терена/мястото, брой очаквани зрители и други. Цена между 1,000.00 и 10,000.00 лева. Реалистична стойност за публика около 20 000 човека е 6,000.00 лева.

 

Понякога сградата, върху която ще прожектираме е с много стъкла. Тогава се налага да ги опаковаме с хартия. Допълнителен финансов и времеви ресурс.

 

Ако имате бюджет може да се постави и осветление. За спектакъла в Несебър 2015 година http://kvant.bg/pages/projects/ използваме повече от 150 мощни устройства разположени по стените на старинната крепост на входа на стария град, както и от двете страни на моста между стария и новия град. Цена за осветление може да варира между 5,000.00 и 40,000.00 лева. Средно 15,000.00 лева

 

WOW ефект вашето шоу ще има ако се поставят и лазерни системи. Лъчите са ярки, впечатляващи и достигат десетки километри. За шоуто в Несбър използваме 4 броя.

Цена на един 20W цветен лазер е 3,200.00 лева. 4 х 3,200.00 = 10,000.00 лева след отсъпка.

 

Пиро ефекти по време на мапинга са допълнителен силен ефект. В зависимост от бюджета тази част е много разтегливо понятие. Ако няма транспортни разходи, настаняване и командировъчни може да струва и 500.00 лева. Достигали сме до бюджет от 80,000.00 лева само за пиро техника и фойерверки.

 

В Несебър, Дубай, Правец и други места с наличие на вода сме поставяли и водни екрани с размер 40 метра по хоризонтала и 20 метра по вертикала /има и малък вариант 20/10 метра. Тук са необходими още един проектор, лазери и видео контент. Използвли сме и флайборди, където артистите летят до 10 метра над водата. Отделно сме ги облекли с LED /светодиодни/ костюми за да се открояват.

Water-Screen-Flyboards-Projection

 

Water Screen Flyboards

 

При ивенти с мащаб от повече от 3-4,000 зрители изграждаме големи LED екрани за по отдалечената публика, която не може директно да наблюдава, както и закъснителни линии за звука.

За да излъчваме на екраните са необходими 2-3 камери с оператори, дрон, ПТС или смесителен пулт, режисьор на пулт.

Всичко това се нуждае от електрозахранване. Проектори 6-7 kW, осветление 50 kW, озвучаване до 100 kW, LED екрани 50 kW, воден екран 40/20 метра 100 kW, ПТС и камери 5 kW.

Може да се намери Дизелов трифазен генератор 450 kW за 200 лв. на ден наем. 2 лева на километър е транспортирането му до мястото на ивента и 77 литра консумация на дизелово гориво на час. Тъй като е много тежък за товаренето и разстоварването на мястото на ивента е необходим кран, който е допълнителен разход. В този случай по добре да се наемат 3 х 120 kW – 3 x 120 лева = 360 лв. на ден наем. 2 лева на километър е транспортирането и 30 литра консумация на дизелово гориво на час за всеки един.

 

Но има дилема в живота: ако искате да получите повече, трябва да дадете повече, ако искате да получите качество, трябва да плащате повече за това качество.

 

KVANT предлага най-доброто от това, което медийната индустрията и опит предлагат днес.

 

Ние превръщаме в готови решения 3D анимации за видео мапинг, които получават нови форми и състояния с помощта на талантливи художници и компании за видео мапинг по целия свят. Във всеки случай, пишете ни, ние можем или да подготвим от-до цялият ивент, или да консултираме нашите партньори и специалисти, които да ви помогнат да реализирате много хубаво и впечатляващо мапинг шоу на добра цена и да гарантираме най-високото качеството на една такава продукция.

Recent Posts

Leave a Comment

ПИШЕТЕ НИ

В момента не сме наоколо. Но може да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас възможно най-скоро.

Not readable? Change text. captcha txt
Nova tv elections